Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Vart är vår skola på väg?

Kategori: Fritt svävande tankar

Jag blir mörkrädd när jag ser hur skolan jobbar idag. Några grundpunkter, relaterat till gymnasieskolan:

1. Det tycks som mer eller mindre regel att diverse lektioner bara "försvinner" av olika skäl. Lärarna verkar tycka att det är ok, och eleverna jublar. Ibland önksar jag att eleverna betalade sina lektioner direkt, med egna pengar. Såatt de insåg att den utbildning som de så gärna slipper undan betalas med skattepengar som deras föräldrar betalat till staten.

2. Prov utformas på ett sätt som uppmanar eleverna till att vara oambitiösa, och bara plugga till proven. Man talar om precis vad som kommer på proven, och man talar om precis vad mannska kunna för att få G, VG respektive MVG. Vi fostrar en generation av individer som tycker att kunskap är en börda, som ska minmeras till den nivå vid vilken de precis på håret ger en godkänt på proven. Jag undrar hur de ska klara sig när livet på universitet plötsligt visar sig vara svårare ju mindre man kan. Egentligen är det rätt åt eleverna, som inte fattat att de pluggar för sin egen skull. Men det är ändå så vansinnigt fel av skolan att ge dem dessa signaler om att det räcker med att precis kravla sig över G-gränsen, så går allt bra.

Det hela påminner obehagligt mycket om norrmannen som påstås ha ljugit om sin vikt för att få hoppa bungy jump. Visst, han hade "G" i ämnet vikt, så han fick hoppa. Men det blev ett smärtsamt uppvaknande när det visade sig att det var vikten, och inte "G":et i sig, som var det väsentliga
Kommentera inlägget här: