Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Allvarsamma idrottsherrar

Kategori: Fritt svävande tankar

Jag tycker idrott är roligt. Det är i sina bästa stunder underhållande och fascinerande att titta på. Och i rimliga doser är i alla fall vissa idrotter ganska trevliga att utöva. Men jag har med stigande ålder noterat något, som jag tycker är mer intressant än själva idrotten, snudd på.

Det verkligt roliga är dessa kommentatorer och andra experter som omger idrotten, som tar det så makalöst allvarligt. De ligger inte dokusåporna långt efter när det gäller att ge det just de håller på med (eller pratar om, utan att hålla på med, eller ens någonsin ha hållit på med, i många fall) sån oproportionerlig vikt i tillvaron. Ödesmatcher, oerhört viktigt, katastrof. Viktigheterna haglar, och den enda vikt man egentligen kan se om man öppnar ögonen lite, det är i de relativt få sporter där det handlar om så mycket pengar så att det har blivit ett självändamål, och naturligtvis av faktisk vikt för ett antal inblandade, vars ekonomi, i frånvaron av vanlig utbildning, hänger på framgångarna i sporten. Men denna aspekt vill ju de ädla experttyckarna inte se som central, det är ju själva idrotten som är så viktig.

När SVTs kommentatorer med allvar i rösten resonerar runt längdskidåkarnas taktik, hur de "ser ut", vilka som drar och vilka som ligger i rygg, vilka som har fördel av bra startnummer, etc, då undrar jag om inte mänskligheten har för lite att bekymra sig om.

Trasig?

Kategori: Fritt svävande tankar

Idag såg jag en bil med en papperslapp i bakrutan:

Till salu
7000 mil
har gått.
110000 kr

När gick den senast? Och hur mycket behövs repareras för att den ska gå igen?

Goa gubbar (och gummor)?

Kategori: Fritt svävande tankar

Eftersom min TV står på allt som oftast, utan att jag nödändigtvis tittar aktivt på den (jag bara motionerar det lilla livet, naturligtvis), så hör och ser jag ibland delar av dokusåpor som man behagar sända. Club Goa har jag fattat ett visst tycke för, då jag tycker att det är ett alldeles underbart lustmord på sin egen genre. Sällan har man väl lyckats få fram en sån koncentration av personer som är så undehållande enbart för att de själva tror att de är något som de inte är. Det är en sorts mental och social lyteskomik på hög nivå, i mina ögon. Allra roligast blir det när de hävdar att reglerna är orättvisa för att de som är lejda av produktionsteamet får mer pengar och bättre villkor än deltagarna, och att programmet är löjligt.

Jag tycker att detta är som om fotbollspelare grinade och gnällde och tyckte att det var orättvist att domaren inte behövde springa lika långt som spelarna under en match. Att de i själva verket borde få spela bara 75 minuter, medans domaren skulle fortsätta i 90, så att det blev rättvist. Att fotboll är en sååå löjlig sport, med helt fel regler, och fel form på bollen. Att de mycket hellre vill ligga i omklädningsrummet och vila och dricka bärs och titta på video.

Säkert finns människor som tycker så, men DE ÄR INTE FOTBOLLSPELARE!!!!