Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Windows Vista

Kategori: Fritt svävande tankar

Om Windows Vista, som lanseras iUSA idag:

"Det nya operativsystemet har också utrustats med ett nytt fyra sekunder långt startljud som arbetats fram under 18 månader."

Jag hoppas att det finns några mer substantiella nyheter än denna....men antar att journalister inte hittar dem

Proffsboxning i Sverige

Kategori: Fritt svävande tankar

Sverige tillåter nu begränsad proffsboxning, och genast flammar debatten upp igen. Merparten av åsikterna tycks handla om tre saker
1. Hur farligt det är
2. Hur mycket farligare andra sporter är
3. Hur bra det är att få huliganer från gatan, till någonstans där de kan slå ilskan ur sig

Jag håller med om 1, i sak. Det klart det är farligt med boxning. Men det är farligt att åka störtlopp, köra racing, och gå över gatan också

2 kan jag också köpa på någon nivå. Det är fler som dör i motorsport, det blir massor av invalider i fotboll, hockey och utförsåkning, etc.

Punkt 3 tycker jag är lite märklig: om det är en lösning på gatuvåld att legalisera en nivå av misshandel som skulle ge fängelse på gatan, bara för att motståndaren ger sitt samtycke, så borde det vara en lösning på våldtäktsproblem att lagalisera prostitution, så att våldtäktsmännen får leva ut sina behov. Jag tror itne det är nån bra ide.

Då hävdar vän av ordning kanske att den nedslagne boxaren medtycker till misshandeln. Gör inte den prostituerade det också. kanske? Inte i själ och hjärta (det gör säkerligen inte boxaren heller just när det smäller som värst, och svartnar för ögonen), men rent krasst så har hon/han "gått med på", eller till och med uppmuntrat, det hela. Inte blir det väl så mycket bättre för det?

Dock, det huvudsakliga argumentet jag  har mot hela pugilisteliten, är att boxningens ide är att ju mer skada man åsamkar (må så vara att den inte behövber vara permanent för att uppfylla sitt syfte, den riskerar att bli det ändå) en annan människas huvud, desto bättre. Allra helst ska han inte kunna resa sig igen, i alla fall inte innan 10. Grundiden är därmed en fundamentalt annan än i till och med de mest absurda och livsfarliga andra sporter. Fallskärmshoppning utan fallskärm, dör man förösker klara sig genom att styra fallet mot ett mjukt ställe, är naturligtvis en idiotisk och livsfarlig (och , hoppas jag, icke existerande) sport. men inte ens den syfta till att skada någon. Tvärtom, den premierar alldeles uppenbart den som inte skadar sig. Och ingen skadar någon annan, i alla fall inte i syfte att vinna på det sättet.

Så länge boxningsanhängarna inte ens kan se denna skillnad, utan hävdar att "det är farligare med fotboll", och liknande, så ser jag inte att de ens har förstått frågan.

Jag förnekar inte att boxningen möjligen fått en del vilda ungdomar på rätt spår, och räddat en eller annan från gatuträsket. Men det gör IONTE boxningen till en mindre absurd företeelse. Lika lite som prostitution blir bättre för att barn äter mat som deras mödrar tjänar på prostitution.

Planeten

Kategori: Fritt svävande tankar

jorden håller på att gå under, och alla inser vi att något måste göras, men få gör något. Där inget görs., är det väl sannolikt egoism och ovilja att släppa de förmåner och bekvämligheter ci vant oss vid. Därför ser jag två sorters åtgärder:
- De som påverkar vår tillvaro påtagligt
- De som egentligen inte spelar nån fundamental roll.

Av den andra sorten kan jag omedelbart se ett antal enkla, små saker vi kunde göra:

1. Förbjud direktreklam. Det är ett enormt slöseri med papper och energi
2. Sluta dela ut telefonkataloger till alla, utan låt dem som vill ha en säga till. Det ligger drivor av oönskade telefonkataloger i varenda trappuppgång.
3. Sluta dela ut gratistidningar, typ Metro. Det genererar enorma mängder skräp. Och i den mån de delas ut, varför i h-vete ska varje läsare ta med sig sitt ex och sedan kasta (det uppmanas ju faktiskt till det i t-banan=?? Varför inte lämna det på t-banan till nästa läsare?
4. Släck alla neonljusskyltar och upplysta reklamspektakel på nätterna (och kanske på dan, då de inte behövs)
5. Byt all utebelysning till lågenergilampor (inne kvittar det i princip, då värmen  ändå kommer rummet tillgodo)
6. Tänk till lite vad gäller hur gatljus fungerar. Alltför ofta står bilar stilla ensamma i korsningar mitt i natten, enbart p.g.a. att de får rött ljus.

Det fins sannolikt 1000 saker till, som inte i någon nämnvärd utsräckning skulle upplevas som negativa, men som skulel spara energi

Om människor inte vore så omänskligt elaka, skull vi dessutom kunna släcka en massa gatlyktor, som är tända enbart för att minska överfallen