Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Hjälp, jag fattar inte

Kategori: Fritt svävande tankar

Varför är de så svårt att veta när de heter de och när de heter det?

För ett antal år sedan försvann känslan för "dem" respektive "de" när båda ersattes av "dom". Nu är det "det" som håller på att tas över av "de" hos en hel generation, till och med i skrivet språk, och det blir faktiskt alltmer svårt att veta vad människor säger ochmenar. Tvetydigheterna står som spön i backen när särskrivningar och märkliga pronomen (som väl kan heta pronomina i plural, för övrigt) sprids i språket. Tyvärr tror jag att de som sprider detta ofta inte har tillräcklig språkkänsla för att själva ens inse detta.

Högvakten tar sin uppgift på allvar

Kategori: Fritt svävande tankar

Jag besökte häromdagen Stockholms Slott med släktingar från USA. Fadern i familjen ville ta ett kort på sina barn med slottet som kuliss, och lade sig på rygg på borggården för att fotografera dem med så mycket slott som möjligt i bakgrunden.

Döm om min och deras förvåning när två beväpnade vakter ur högvakten kommer galopperande och säger "You must not lie down. Please stand up, or you will have to leave!".

Exakt vad var det som var så farligt? Ansågs liggandet som ett förstadie till att somna måhända? Vilket möjligen skulle kunna vara otillåtet på borggården

Inte bara Sanna

Kategori: Fritt svävande tankar

På kvällstidningens löpsedel säger Sanna Bråding:

"Jag är programledaren som tagit kokain"

Är det inte något fundamentalt fel på det uttalandet. "Programledaren", som om det bara fanns en enda programledare som tagit kokain...?