Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Mer dumheter från AB

Kategori: Fritt svävande tankar

Detta är ju helt befängt:

Aftonbladet har kommit fram till, och publicerar själva, att de regler som man själva avslöjat att Juholt brutit mot inte finns. Det finns alltså inget som säger att man som riksdagsledamot inte får ta emot ersättning för både sin egen och andra personers övernattningsbostad.

Ok...

1. Gör om regelverket. Det är självklart att vi inte ska finansiera andra personers permanenta lägenheter med ersättning till våra folkvalda. OM resten av familjen också ska kunna flytta till Stockholm för att möjliggöra att riskdagsledamöter kan bo i andra delar av landet, så ärd et en helt annan fråga. Detta är övernattningslägenheter, och syftet är att man ska kunna ha sin familj och sitt hem kvar där man hör hemma. Inte att staten (folket) ska finansiera ett permanent boende för en sambo som ändå bor i Stockholm.

2. Inse att det bara för att det finns ett kryphål i ett regelverk inte är rätt att nyttja det som topp-politker. Enkel moral säger att man inte tar emot erästtning för utgifter man inte har. Den som behöver ett regelverk för att fatta det ska inte vara politker

Juholts sista vers

Kategori: Fritt svävande tankar

Nu slåss Håkan Juholt för att få sitta kvar, medan partiets ledning enligt uppgift jobbar på att få bort honom. Harman inte som ledare diskvalificerat sig själv då? Man kan inte leda ett demokratiskt parti som vill bli av med en.

Carin Jämtin ser ut att segla upp som kandidat för att bli ny partiledare. JAg tror det skulel vara en enkel och bra lösnign för ett S i kris att nån kom ur denna process som naturlig ledare, inte som vald av en stressad och pressad valberedning.

Vad gäller Juholts alla förehavanden, så tycker jag att två saker sticker ut:

1. Att han påstår att han inte förstått att det varit emot reglerna att ta emot ersättningn  för en bostad för både sig själv och sin sambo.

Om det är sant, så är han för dum för att vara partiledare. Vilken svensk som helst bör fatta att man inte har rätt till ersättning för utgifter man inte själv har. Approachen "jag fattade inte" är därmed helt fel. Dock är den kanske lika god som någon annan, eftersom alla andra approacher innebär att han ska erkänna att han faktiskt medvetet försökt fuska, vilket sannolikt är exakt det som skett. Han har gjort vad han trott ingen skulle märka, helt enkelt. Säkert är han inte den enda i riksdagen, och han är definitivt inte den enda bidragsfuskaren i landet. Men som S-ledare är det kanske lite extra olämligt. Jag tror att det är bättre att erkänna att man fuskat, och rätta till det, än att föröska hävda att man är korkad, vilekt är svårare att leva med som politiker.

2. Att han försöker vifta bort sina felaktiga reseräknignar som "bara 2 av över 100".

Den typen av fel (att begära ersättning för både hyrbil och egen bil, med redovisad körsträcka och allt) är inget som sker "av misstag". Min gissning är att Juholt genom att nyttja hyrbil har sett till att både han och sambon haft tillgång till bil, trots att de bara har en bil egentligen. I sig är det faktiskt inget fel i att ha hyrbil trots att man HAR en egen bil. Arbetsgivaren kan inte kräva att man använder sin egen bil, eller ens att man har nån, och har man en, så kan den mycket väl behövas av en annan familjemedlem. Så de som reagerar mot att han hyrt bil istället för att köra sin egen är helt ute och cyklar. Däremot ska han givetvis inte kräva både milersättning och hyrbil samtidigt! Det är väl antagligen DET som är misstaget. Han har kört sin egen bil hem, lämnat en hyrbil som han tagit ut åt sambon, och glömt att han inte ska kräva milersättning för sin egen bil, som han annars skulle gjort. Dvs hans felaktiga beteende har kommit fram pga ett misstag i reseräknignshanteringen. Vilket är betydligt värre en ett misstag som inte har nåt fel dolt bakom sig.


På det hela taget så har Juholt gjort en mycket stor pudel, men gjort misstaget att försöka dölja att han medvetet gjort fel, bakom bortförklaringar om misstag. Kanske hade han klarat sig om han sagt att han "chansat" med bostadsersättningen, eller förklarat hyrbilarna/milersättningen med att han pga en akut situation valde att felaktigt låta sambon ta hyrbilen, och sen inte tänkte på att han inte skulel ta ut milersättning. Men nu kommer han inte undan.

Innan helgen är slut är han borta som partiledare, och kanske rent av som yrkespolitiker.