Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Jag fattar inte

Kategori: Fritt svävande tankar

Idag såg jag glassbilen. Vad är den affärsmässiga logiken bakom denna verksamhet, egentligen? Det känns som att glassbilen är vad vi skulle ha fått om lanthandeln utvecklats åt rakt motsatt håll mot vad den gjorde när den utvecklades mot  snabbköpet. All annan handel går mot att kunden gör mer och mer själv. Men glassbilen är tvärtom. Snart komer de väl in i bostaden med ett paket glass.

En riktig bragd

Kategori: Fritt svävande tankar

Av alla svenska OS-medaljörer, så tycker jag att en på något sätt gjort en alldeles speciell bragd som sticker ut:

Kenny Jönsson

När hände det sist, och när kommer det hända nästa gång, att en spelare som inte ens spelar i den högsta nationella ligan (han spelar i Rögle) gör en kanonturnering i OS; blir vald till bäste back, och vinner OS-guld?

Det är som om vi skulle skicka en 30-årig division-1-spelare i fotboll till VM; och han skulle hamna i världslaget

OS-summering

Kategori: Fritt svävande tankar

Rekordmånga svenska medaljer är ju trevligt. Men samtidigt tycks det finnas alltfler märkliga medaljer att slåss om.

Curling, sprintskidor och allehanda akrobatiska skid- eller snownoard-grenar tycker jag inte är "riktiga" OS-medaljer, i den mening att de kan användas i en jämförelse med tidernas bästa OS.

Inte heller tycker jag att den alpina kombinationen, som för de som händelsevis minns en gång kom till i världscupen på initiativ av Serge Lang, för att bryta Stenmarks dominans, kan räknas "på riktigt". Lang lyckades, och på kuppen fick vi ett gäng livrädda slalomåkare i störtloppsbackarna, och ett gäng stelbenta störtloppsåkare i slalombackarna.

Shorttrack är väl inte heller min favorit, men där är det ju ändå inga svenska framgångar. 

Anjas och Anna alpina medaljer, skidskytteguldet, herrarnas skidstafett brons, samt de två  hockeymedaljerna (även om damhockey onekligen är något av en nischsport), är väl det som räknas i ett större perspektiv. 

Alla de andra medaljerna ska inte förringas på minsta sätt, men hur många medaljer hade Sverige tagit 1948 om det funnits alla dessa grenar? Och hur många av dem finns kvar 2018?