Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Delligt

Kategori: Fritt svävande tankar

Av någon anledning så har dual core-teknologi i processorer blivit ett begrepp som används i marknadsföringen. Givet hur tekiskt det är, och hur lite roll det spelar för användaren hur han/hon rent tekniskt får mer prestanda, så ör dessutom reklamen skrattretande felaktig.

Läser på Dells hemsida:

En processor med dubbla kärnor kan köra två program samtidigt vilket ger bästa prestanda när krävande program körs, t.ex. videoredigering samtidigt som man laddar ner musik och/eller gör en virusskanning

Pentium 4-processorn utför en uppgift i taget. När du till exempel surfar på Internet och ett antivirusprogram startas för att skanna datorn, arbetar datorn långsammare eftersom båda programmen konkurrerar om processortiden.

Ett bra implementerat program använder de båda kärnorna i en dual core-processor till fullo. Så hela resonemanget ovan är bara relevant för dåligt gjorda program. Kör man ett bra videoredigeringsprogram, och startar en virusscanning, så kommer de två programmen slåss om de båda kärnorna, och prestanda blir lidande. Precis som i fallet med Pentium 4 ovan

Ska man gå in på detaljer så kan man förvisso slippa en massa kontextbyten om man har sån tur att de två programmen snällt kan ta varsin kärna vardera i anspråk, och därigenom spara en del kraft. Och man kan sannolikt få en smula bättre responstider (men inte på en nivå som slutanvändaren har någon som helst chans att se). Å andra sidan kostar det i form av overhead att hantera två kärnor också.

Borde inte Dell veta bättre?

Kommentera inlägget här: