Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Hur långt får pendeln svänga?

Kategori: Fritt svävande tankar

"Lokalproducerat" är en trend som tål att tänkas på. På nåt sätt är det ju antitesen till stordift, då lokalproduktion är en bit på väg tillbaka mot den punkt vid vilken alla gör sitt eget. Hela vägen kan det knappast gå, men en konsekvens av lokalproduktion är att man flyttar produktionen närmare konsumenten, istället för att flytta det producerade till konsumenten. Ekvationen är inte självklar på något sätt för mig.
 
De flesta saker som produceras produceras med olika mått av effektivitet på olika ställen. Om allt ska produceras överallt, så kommer väldigt mycket produktion ske på direkt olämpliga ställen. Det kostar energi och resurser
 
Råvarar, kunskap och verktyg finns inte nödvändigtvis överallt. Att transportera dem till alla ställen där saker ska produceras  kostar energi och resurser
 
Stordrift har inte kommit till som en happening, det finns riktiga fördelar. Man kan i många fall spara energi och resurser jämfört med att ha många instanser av mindre storskail drift.
 
Det man vill komma bort ifrån med närproducerat är transporten av den färdiga varan från produktionsplatsen till konsumenten. Om alternativet är att man istället transporterar hela fabriken och alla råvaror till konsumenten för att producera lokalt under eventuellt olämpliga förhållanden, så är det inte självklart att man sparat nåt.
 
Det finns säkert massor av fall där lokalproduktion är klokt och bra. Men ovanstående tycker jag är tillräckligt för att ifrågasätta "lokalproducerat" som nån sorts allmän godhetsstämpel. Den kan vara "ogod" i allra högsta grad.
 
Sen finns det andra aspekter, med levande landsbygd, älska dina grannar, etc. Som är svårare att värdera.
 
 
Kommentera inlägget här: