Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Tack, Lottie!

Kategori: Fritt svävande tankar

Läser på nätet att Laila Freivalds blivit rasande på Lottie Knutsson på Fritidsresor för att hon kritiserat regereingens hantering av katastrofen i Asien. Jag hade ingen aning om vem denna Lottie Knutsson var innan hon dök upp i rutan i detta sammanhang, men redan första gången hon uttalade sig så fick jag en intuitiv känsla av att här är nån man ska lyssna på mitt i kaoset. Sakligt, synbarligen skakad men ändå sansad, och med en befriande öppenhet redovisade hon för vad hon visste, vad hon inte visste, och vad man gjorde och inte gjorde. Hon har dykt upp några ggr till i rutan, och intrycket består. Jag har även sett andra som pekat ut henne som mycket trovärdig och duktig i denna stund, och önskat att UD haft någon som gav det intrycket.

Att Freivalds nu uppenbarligen kritiserar Knutsson tycker jag förstärker detta intryck. Freivalds och hennes departement har väl dåligt samvete, som framträder med oönskad tydlighet när det visar sig att det finns andra som klarar situationen bättre. Det är beklämmande att medan Fritidsresor lyckas skaka fram extra flygplan, och skickar ner dem, dessutom tydligen med personal för att hjälpa till, så står UDs kabinettsekreterare och säger att Herculesplan skulle behöva landa 4 ggr på vägen till Thailand, och 4 på vägen tillbaka. För det första så hasplade han ur sig detta som ett mantra, uppenbarligen glad att ha ett tekniskt fakta att briljera med, som ursäkt för att man inget gjort. Säkerligen hade någon berättat detta för honom alldeles innan, och det var helt nytt för honom. Det gjorde ett direkt ynkligt intryck. För det andra; man skulle kunnat använda dessa plan till att flyga skadade (eller friska) från det värst drabbade området. De behöver inte komma till sverige. För det tredje; inte kan väl dessa Herculesplan vara de enda över vars användande UD och svenska regeringen kan tänkas ha ett visst inflytande över? För det femte, om man använt dem enbart till att transportera ned de frivilliga läkare och sjuksköterskor vars tjänster nu tydligen inte ens tagits emot, så hade det varit alldeles tillräckligt för att motivera dessa extra landningar.

Att Fritidsresor, som trots allt är ett relativt litet företag, kan uppbåda både sinnesnärvaro och resurser bortom vad svenska regeringen kan, i en situation som både till sin natur och omfattning vida överstiger vad någon kan förvänta sig att Fritidsresor ska hantera, men däremot är en typisk situation då en regering ska samla sin nations gemensamma krafter, är märkligt.

Och, för att återgå till Lottie Knutsson; Jag tycker hon ska ha all heder av sin insats, om den så bara begränsar sig till att visa sig i TV som representant för Fritidsresor. Att stå i TV och tala om detta, och dessutom på ett förtroendeingivande och professionellt sätt, måste vara långt bortom vad någon någonsin kan förvänta sig av en person som jobbar på ett resebolag. Däremot kunde man förvänta sig åtminstone en del av detta från en utrikesminister.