Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Panasonic svamlar

Kategori: Fritt svävande tankar

Som en bieffekt av mitt användande av Voddler har jag fått det tvivelaktiga nöjet att se Panasonics reklam för deras Plasma-TV:s. De påstår att med deras TV "med 600Hz" (vad nu det är, utan att ange vad frekvensen abser? gungar TVn?) gör att bilden blir skarp, och illustrerar med en tennisboll i full fart. Argumentet är att TV:n är snabbare än ögat. Hur kan en TV-tillverkare säga nåt så korkat?

TV baserar sig på 25 bilder i sekunden, men de kan visas fler ggr (50 eller 100 Hz uppateringsfrekvens). Men det spelar egentligen ingen roll för det problem Panasonic pratar om. Det är till stor del i den enskilda bilden som tennisbollen "blir avlång", och det beror på kameran, som måste släppa in ljus under en viss tid för att det sk abli en bild. Under denna tid rör sig bollen, och kommer alltså att se avläng ut. Ingen TV i världen kan ändra på detta.

Sen finns det förvisso en effekt av att den enskilda bilden dröjer kvar även när den nästa ska visas, och det berör på eftersläpning i TV:n. Det kan man lösa med en bättre TV, men det är inte det problemet Panasonic beskriver, och det är heller inte det problemet som gör att bollen ser avlång ut på en stillbild