Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Allvarsamma idrottsherrar

Kategori: Fritt svävande tankar

Jag tycker idrott är roligt. Det är i sina bästa stunder underhållande och fascinerande att titta på. Och i rimliga doser är i alla fall vissa idrotter ganska trevliga att utöva. Men jag har med stigande ålder noterat något, som jag tycker är mer intressant än själva idrotten, snudd på.

Det verkligt roliga är dessa kommentatorer och andra experter som omger idrotten, som tar det så makalöst allvarligt. De ligger inte dokusåporna långt efter när det gäller att ge det just de håller på med (eller pratar om, utan att hålla på med, eller ens någonsin ha hållit på med, i många fall) sån oproportionerlig vikt i tillvaron. Ödesmatcher, oerhört viktigt, katastrof. Viktigheterna haglar, och den enda vikt man egentligen kan se om man öppnar ögonen lite, det är i de relativt få sporter där det handlar om så mycket pengar så att det har blivit ett självändamål, och naturligtvis av faktisk vikt för ett antal inblandade, vars ekonomi, i frånvaron av vanlig utbildning, hänger på framgångarna i sporten. Men denna aspekt vill ju de ädla experttyckarna inte se som central, det är ju själva idrotten som är så viktig.

När SVTs kommentatorer med allvar i rösten resonerar runt längdskidåkarnas taktik, hur de "ser ut", vilka som drar och vilka som ligger i rygg, vilka som har fördel av bra startnummer, etc, då undrar jag om inte mänskligheten har för lite att bekymra sig om.