Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Spotify, för bra?

Kategori: Fritt svävande tankar

Det här är ju knappast överraskande, och reaktionen är väl inte det heller egentigen, även om jag är lite överraskad över att man blir överraskad.

Spotify, vars affärside är att erbjuda strömmande musik från i stort sett alla skivbolag till i stort sett ingen kostnad, faller nog helt enkelt på sin egen orimlighet. 99kr i månaden som i stort sett kan ersätta all den musik man betalt för tidigare, innebär i praktiken att musikkonsumtionsbudgeten för medelsvensson skulle krympa till 99kr från vad den nu är. Musikbranschens intäkter skulle då krynpa med motsvarande (för skivförsäljning, vill säga, turneer och merchandise finns ju kvar). En sån sänkning skulle nog inte ens lämna kvar utrymme för att betala de pengar som går direkt till artisterna, och därmed håller inte ens argumenten om att det är skivbolagen som felaktigt tjänar pengar.

Nu kan man förvisso hävda att i och med att Spotify bara är strömmande musik så kan man inte ha det i bilen, mp3-spelaren, eller på resor. Inte heller får man lyssna utomlands, som det ser ut idag. Därmed kanske skivförsäljning ändå fortgår även om spotify finns? Tja...det är trivialt att rippa (eller rent tekniskt snarar spela in) Spotify-störmmad musik för den som vill. Och då har man inte ens visat upp sin fula ip-adress på nåt fildelnignsnätverk, så det blir mycket svårare att spåra den sortens kopiering än fildelning.

Jag tror inte Spotify överlever alls, ärligt talat. Ideen är trevlig, och jag gillar att vara användare, i alla fall till viss del. Men jag tror det är för bra för att vara sant.