Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

Kalle Anka faller i glömska

Kategori: Fritt svävande tankar

Enligt Aftonbladets fantastiska statistikavdelning så har Kalle Anka på julafton råkat ut för ett tittarras (eller "tittartapp" som det också står. Vilket ord...).

Tittar man på de redovisade siffrorna, så ser man snabbt att ingen med mage att kalla sig statistiker skulle komm apå tanken att kalla det ett ras. Det är mindre är förra året, ja. Men avvikelsen är inte större än vaddden varit fram och tillbaka under de 12 år som redovisas. 2008 tycks vara ett dåligt år, men det är knappast något "ras"

Tänker man till lite mer så kan man också fråga sig :

- om det finns en koppling till vilken veckodag julafton är på (folk som jobbar ända till den sista vardagen före jul har sannolikt mindre tid de år som julafton infaller så att de jobbar den 23/12, och kanske därmed är mindre benägna att titta på Kalle Anka?

- om det finns nån påverkan av vad som sänds på andra kanaler vid samma tidpunkt? (utöver den allmäna trenden att det är mer och mer...).

- hur det påverkas av vädret (direkt, i och med att folk kanske är ute., och indirekt, i och med att problem i trafiken kan orsaka försenade ankomster)

- hur andelen personer med utländsk bakgrund ändras i landet (dvs personer som överhuvudtaget inte har en relation till Kalle Anka som jultradition, eftersom de inte (och ej heller deras förfäder) bodde här när denna tradition uppstod)

KOMMENTARER:

  • mr Kritisk säger:
    2008-12-29 | 17:08:03
    Bloggadress: http://dubblabudskap.wordpress.com/

    Det är nog mycket som påverkar detta så kallade "ras". En sak är ju också vilka är de personer som har tillfrågats, har deras familjesituation ändrats, är det överhuvudtaget samma personer som tillfrågats för annars säger ju mätningarna inte någonting som är jämförbart med någonting.

  • jesterdaze säger:
    2009-01-03 | 13:54:54
    Bloggadress: http://jesterdaze.webblogg.se/

    Har man bara ett tillräckligt stort slumpmässigt urval så blir det nog statistiskt rätt ändå.



    Ett större problem är nog i så fall korrelationen mellan de som väljer att inte svara på frågorna (eller inte svarar i telefonen alls när det ringer), och dessas tittarvanor. Anta att TV-beroende människor är överrepresenterade böand Kalle Anka-tittare, och att TV-beroende människor tenderar att ignorera telefonen just för att den stör TV-tittandet. Och anta slutligen att antalet TV-beroende männiksor ökar över tiden. Då slår det negativt på sifforna för hur många som tittar på Kalle Anka, eftersom alltfler av dem som tittar struntar i att svara i telefonen medans det bland som svarar finns mindre andel Kalle-tittare

Kommentera inlägget här: