Mentala utsläpp

En förskönande omskrivning

OS-summering

Kategori: Fritt svävande tankar

Rekordmånga svenska medaljer är ju trevligt. Men samtidigt tycks det finnas alltfler märkliga medaljer att slåss om.

Curling, sprintskidor och allehanda akrobatiska skid- eller snownoard-grenar tycker jag inte är "riktiga" OS-medaljer, i den mening att de kan användas i en jämförelse med tidernas bästa OS.

Inte heller tycker jag att den alpina kombinationen, som för de som händelsevis minns en gång kom till i världscupen på initiativ av Serge Lang, för att bryta Stenmarks dominans, kan räknas "på riktigt". Lang lyckades, och på kuppen fick vi ett gäng livrädda slalomåkare i störtloppsbackarna, och ett gäng stelbenta störtloppsåkare i slalombackarna.

Shorttrack är väl inte heller min favorit, men där är det ju ändå inga svenska framgångar. 

Anjas och Anna alpina medaljer, skidskytteguldet, herrarnas skidstafett brons, samt de två  hockeymedaljerna (även om damhockey onekligen är något av en nischsport), är väl det som räknas i ett större perspektiv. 

Alla de andra medaljerna ska inte förringas på minsta sätt, men hur många medaljer hade Sverige tagit 1948 om det funnits alla dessa grenar? Och hur många av dem finns kvar 2018?

KOMMENTARER:

  • Jonathan säger:
    2006-02-26 | 18:39:43
    Bloggadress: http://spikelee.webblogg.se

    Allt förändras ju. Flera av de nya grenarna kommer att vara inkörda snart och då kommer andra nya grenar upphoppande. Allt för publiken. Vi får helt enkelt vänja OSs..:)

  • jesterdaze säger:
    2006-02-27 | 18:25:55
    Bloggadress: http://jesterdaze.webblogg.se

    Visst är det naturligt att grenar kommer och går, och i vissa fall (som i sprint på skidor) så är det ju en tydlig ansträngning att göra sporten mer publikvänlig. Men andelen grenar som inte har något verkligt "fäste" ännu är löjligt stor. Både freestyle och snowboard är grenar som aldrig fått något riktigt genomslag, curling är knappast någon stor sport, och shorttrack ser man inte mycket av annat än under OS, ärligt talat. O.s.v.

    Min poäng är att antalet medaljer tyvärr måste ses i ljuset av antalet grenar, och även konkurrensen i dessa. 14 medaljer i OS 1948 hade varit en HELT annan prestation.

Kommentera inlägget här: